Boeren op Twickel
Wie aan Twickel denkt, ziet misschien meteen het kasteel en de tuinen voor zich. Maar net zo kenmerkend voor het landgoed zijn de vele Twickelboerderijen, elk met een eigen verhaal. Alleen hoe werkt het boeren op Twickel? Hoe gaan landbouw en natuurbeheer samen? En waarom is het historische landschap het behouden waard?
Ontdek verderIn deze aflevering van Twickel van Binnenuit zitten we in Boerderij Voortman, een pachtboerderij uit 1859 die nog altijd de sfeer van vroeger ademt. Hier praten we over het boerenleven op Twickel – van de eeuwenoude relatie tussen kasteel en pachter tot de rol van de moderne natuurboer.
“Ik weet dat Twickel een flink aantal boerderijen heeft die bij het gebied horen. En ik weet ook dat boeren het daar steeds moeilijker hebben, vooral met opvolging.”
Straatinterview “Wat weet je van Twickelboerderijen?”

Joris van Meel – Presentator
Joris is de stem van Twickel van Binnenuit. Met een nieuwsgierige blik en Nijmeegse tongval neemt hij je mee naar bijzondere plekken op het landgoed. Hij gaat in gesprek met gasten en verbindt verhalen uit het verleden met het Twickel van nu.

Rob Bloemendal – Conservator van Twickel
Rob beheert de indrukwekkende collectie van het landgoed, van schilderijen tot meubels. In de rubriek 'Tastbaar Twickel' vertelt over het verhaal achter bijzondere voorwerpen en geeft inzicht in hoe Twickel zijn erfgoed beschermt en behoudt.

Gerrit van Oosterom – Landschapsarchitect en historicus
Gerrit vertelt hoe de pachtboerderijen van Twickel zich in zeven eeuwen hebben ontwikkeld. Waarom lijken ze zo op elkaar? Hoe ontstond hun herkenbare bouwstijl? En hoe veranderde de relatie tussen pachter en kasteel door de tijd heen?

André Luttikhedde – Natuurboer op Erve Bokdam
André is de derde generatie Luttikhedde op Twickel. Als natuurboer werkt hij met respect voor bodem, water en biodiversiteit. Hij streeft naar een gesloten kringloop, zonder bestrijdingsmiddelen, met aandacht voor flora en fauna. Naast boer is hij ook landschapsbeheerder, een rol die diep verweven is met de geschiedenis van Twickel.
Verdieping & Beeld
In elke aflevering lichten we een plek of voorwerp op het landgoed extra uit. Met beeld en verhaal laten we zien wat Twickel zo bijzonder maakt, tot in de details.
Boerderij Voortman
De plek van de opname. Het erf bestaat al sinds de 16e eeuw, maar de huidige boerderij stamt uit 1859. Het interieur is grotendeels bewaard gebleven en vormt een soort tijdcapsule: een mengeling van 19e-eeuwse elementen, een keukentje uit de jaren ’70 en de haard waar de laatste bewoner, Herman ten Hofe, nog zat.
Spiegel van het kasteel
Conservator Rob Bloemendal laat zien hoe Voortman een spiegel vormt van het kasteel: er is linnen, maar grover geweven; porselein, maar uit Duitsland of Engeland in plaats van uit China; schilderijen, maar van landschappen in plaats van grote meesters. Pachters en kasteel vormden samen één gemeenschap.

Foto's met verhalen
Rob gaat in Tastbaar Twickel langs verschillende bijzondere voorwerpen binnen de boerderij Voortman, want er valt genoeg te vertellen. Aan de wanden hangen foto’s van de familie Ten Hofe, de laatste bewoners. Maar ook een ingelijste foto van de barones bij haar prieeltje in de Rotstuin (geschonken door pachters ter ere van haar 80e verjaardag) kreeg hier een plek – een tastbare herinnering aan de verbondenheid tussen pachters en kasteel.


Laatste bewoners, familie Ten Hofe voor de deur van boerderij Voortman

Erve Bokdam
Tussen heide, bos en het weidegebied Azelermeen ligt Erve Bokdam, het bedrijf van André Luttikhedde. Ooit een traditioneel gemengd bedrijf, nu een natuurboerderij waar kalveren bij de moederkoe blijven en biodiversiteit voorop staat. De boerderij is onderdeel van het project Boeren voor Natuur en laat zien hoe landbouw en landschapbeheer hand in hand gaan.
Ontdek Erve BokdamDe koffiekar
Over het erf van Bokdam loopt tegenwoordig een deel van het Pieterpad. Om wandelaars gastvrij te ontvangen, ontstond de koffiekar: begonnen met een picknicktafel en thermoskannen, nu een vaste plek waar koffie, thee en soms zelfs zelfgemaakte jam wordt verkocht.
