Schoonheid als opdracht
Welkom bij aflevering 2 van Twickel van Binnenuit. Deze keer duiken we in een thema dat voor Twickel haast vanzelfsprekend voelt: schoonheid. Niet alleen die van het landschap, maar ook van de tuinen, gebouwen en kunstwerken.
Ontdek verderIn deze aflevering van Twickel van Binnenuit nemen we plaats in de tuin, met uitzicht op de Oranjerie. We spreken over wat Twickel zo bijzonder maakt – toen, nu en in de toekomst. Over hoe je schoonheid herkent, bewaart en doorgeeft.
"Ik herken dat ik op Twickel ben aan de raamluiken. Maar ook aan de grenspalen, zoals de aangelegde UW Umfassungsweg. En natuurlijk aan de sfeer die er hangt."
Straatinterview 'Hoe herken je dat je op Twickel bent'

Joris van Meel – Presentator
Joris is de stem van Twickel van Binnenuit. Met een nieuwsgierige blik en Nijmeegse tongval neemt hij je mee naar bijzondere plekken op het landgoed. Hij gaat in gesprek met gasten en verbindt verhalen uit het verleden met het Twickel van nu.

Rob Bloemendal – Conservator van Twickel
Rob beheert de indrukwekkende collectie van het landgoed, van schilderijen tot meubels. In de rubriek 'Tastbaar Twickel' vertelt over het verhaal achter bijzondere voorwerpen en geeft inzicht in hoe Twickel zijn erfgoed beschermt en behoudt.

Rick Mensink – Tuinbaas van Twickel
Als tuinbaas is Rick verantwoordelijk voor 15 hectare historische tuinen. In deze aflevering vertelt hij over zijn werk, het behoud van schoonheid, het belang van details en hoe je een tuin leert kennen door de seizoenen heen.

Gerrit van Oosterom – Landschapsarchitect en historicus
Gerrit keert terug voor een diepgaand gesprek over schoonheid als leidend principe op het landgoed. Hij laat zien hoe Twickel als gesamtkunstwerk door de eeuwen heen is gevormd.
Verdieping & Beeld
In elke aflevering lichten we een plek of voorwerp op het landgoed extra uit. Met beeld en verhaal laten we zien wat Twickel zo bijzonder maakt, tot in de details.

In de tuin bij de Oranjerie
Deze aflevering nemen we op in de tuin zelf, met uitzicht op de Oranjerie en de omliggende formele tuinen. Hier zie je de schoonheid van Twickel in volle glorie: symmetrie, rust, historie en detail komen samen. Het is een plek die laat zien hoeveel aandacht, vakmanschap en liefde nodig is om het landschap in topvorm te houden.

Tuinbaas Rick in de tuinen van Twickel
Het landschap onderhouden
Hoe houd je een historisch landschap mooi? Tuinbaas Rick vertelt over zijn werk, zijn team (zes hoveniers, tientallen vrijwilligers) en de uitdagingen van klimaatverandering en seizoenbeheer.
Wat hij hoopt dat bezoekers voelen? “Dat ze een tijdreis maken en even onbewust de rijkdom en schoonheid van Twickel ervaren.”
Foto's van de Barones als voorbeeld
De rotstuin was een schepping van de barones van Heeckeren van Wassenaer. Zo maakte zij hier ook foto's van, welke nog steeds een inspiratie zijn voor tuinbaas Rick. "Dat wat zij vastlegt waren waarschijnlijk de lijnen en contouren die haar het meest aanspraken". Daarom worden deze nog steeds, vanuit de gedachte van de Barones, op dezelfde manier in stand gehouden.
Beeld van Venus
In Tastbaar Twickel laat Conservator Rob Bloemendal zijn favoriete object zien: een beeld van Venus dat een geheim ingefluisterd krijgt. Dit beeld staat symbool voor de verfijnde schoonheid die overal op het landgoed terug te vinden is.