Volg ons op Twitter:

Wandelen en fietsen

Toegankelijkheid landgoederen


De landgoederen zijn voor het grootste deel opengesteld voor wandelaars. Om de natuur en de rust te beschermen zijn er wel regels. Deze staan vermeld op de borden bij de toegangen. De belangrijkste zijn: alleen wandelen op wegen en paden, alleen toegang tussen zonsopgang en zonsondergang, geen loslopende honden buiten de 'hondenlosloopgebieden', geen bromfietsen en motorvoertuigen, fietsers en ruiters alleen op de aangegeven ruiterpaden, geen dieren verontrusten of rommel achterlaten, geen vuur maken. Groepsactiviteiten als nachtelijke droppings zijn dus niet toegestaan. Voor andere groepsactiviteiten, zoals georganiseerde wandel- en fietstochten en speurtochten raden wij u aan een schriftelijk verzoek in te dienen bij de Stichting Twickel. Het adres is: postbus 2, 7490 AA Delden of per email: info@twickel.nl.

De kaart 'Landgoederen Stichting Twickel' is te koop in de landgoedwinkel voor € 3,75. Dit is een topografische kaart waarop de landgoederen van de Stichting Twickel zijn ingekleurd.

Wandelen en fietsen


Het landgoed Twickel biedt vele wandel- en fietsmogelijkheden. In de landgoedwinkel van Twickel is de landgoederenkaart Stichting Twickel te koop. In samenwerking met de landgoederen Weleveld en Almelo is een fietsroute verkrijgbaar die voert over deze drie aan elkaar grenzende landgoederen. Tijdens openingstijden kunt u een wandeling maken door de kasteeltuinen.

Umfassungsweg biedt fraaie wandelroute rond kasteel Twickel


De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 11 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende lijn met elkaar verbindt.

De route heeft zijn naam te danken aan de Duitse landschapsarchitect Petzold die rond 1890 actief was om het landgoed van Baron van Heeckeren van Wassenaer verder te verfraaien. Het pad "omvat" het hart van het landgoed en geeft een uitstekende indruk van de verscheidenheid van het Twentse landschap. De route voert de wandelaar door het parklandschap rond het kasteel, de bossen, de halfopen weiden van de Azelermeen, over een vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld, over de weidse Deldeneresch en door het oude stadje Delden.

De Umfassungsweg is grotendeels aangelegd rond 1890. In 1891 overleed Petzold en waarschijnlijk is om die reden het laatste deel van de route nooit uitgevoerd. Onlangs is het laatste deel met financiële steun van de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente gerealiseerd, waarbij twee nieuwe wandelbruggen over de provinciale weg zijn opgenomen. Heel kenmerkend is dat de route bijna uitsluitend vloeiende bogen kent.

De Umfassungsweg is de enige wandelroute op het landgoed die met paaltjes is uitgezet. De vorm van de paaltjes is geïnspireerd op de Jachtpalen van het landgoed. Deze van oorsprong zandstenen palen waren nodig om de jachtrechten op het landgoed veilig te stellen.

Aanwijzingen voor de wandelaar:
- de route start bij het bezoekerscentrum / landgoedwinkel aan de Twickelerlaan
- de route kan het best tegen de wijzers van de klok gelopen worden door de paaltjes te volgen.
- de bewegwijzering is alleen in die richting goed zichtbaar.
- in verband met de aanwezigheid van vee en kwetsbare natuur zijn honden op sommige delen van de route niet toegestaan (ook niet aangelijnd).

Download hier een eenvoudig routekaartje

Voor een gedetailleerde route en kaart klik hier.

De Breeriet


Verscholen in het bos ligt De Breeriet, een fraai vormgegeven wandelpark uit 1871. Dit waterrijke park is aangelegd in de late landschappelijke stijl en herbergt bijzondere boomsoorten. Dit park is beperkt toegankelijk voor publiek. Informatie over rondleidingen o.l.v. een gids is via de landgoedwinkel te krijgen.

Fietsen op Twickel

 
In het boekje "Fietsen op Twickel" zijn naast algemene informatie over de geschiedenis van Twickel tien routes opgenomen, waarvan zes in en om Delden, en vervolgens voeren vier routes langs de overige bezittingen van Twickel in Lage en Brecklenkamp, de Hof te Dieren, Nettelhorst bij Lochem en de Geldersche Waard onder Zevenaar.
 
De routes zijn verschillend van lengte, variërend van 21 tot 40 km, en bij vier routes zijn zowel korte als lange varianten mogelijk. Elke routebeschrijving bestaat uit een kaartje met daarop in kleur aangegeven de gronden die eigendom zijn van de Stichting Twickel en de te fietsen route in rood waarlangs verschillende bezienswaardigheden zijn aangegeven.
 

Het boekje is zodanig vormgegeven dat het gemakkelijk past in een kaartenstandaard op het stuur. Bovendien is de uitvoering watervast zodat het boekje ook na een regenbuitje nog goed bruikbaar is. In totaal biedt het boekje meer dan driehonderd kilometer fietsplezier! Het is te koop in de Landgoedwinkel voor € 5,00.

 

Mountainbikeroute


In 2010 is een 70 kilometer lange mountainbikeroute op het landgoed aangelegd. De route staat met pijltjes aangegeven. De route volgt bestaande zandwegen, maar ook speciaal aangelegde singletracks, zo'n tien kilometer in totaal. De Stichting Twickel verwacht dat mountainbikers zorgvuldig en voorzichtig met de natuur, paden en wandelaars omgaan.

Kaartje Mountainbikeroute

Paardrijden op Twickel


Op het landgoed zijn een paar ruiterroutes aanwezig. De landgoederenkaart (te koop in de Landgoedwinkel) geeft twee ruiterroutes aan: een 14 kilometer lange route over de Deldeneresch en Hellecater veld (Twickel-Noord) en een 5,5 kilometer lange route rondom de Fliermeenen in Twickel-Zuid. Voor de eerste route zijn er diverse aanrijmogelijkheden; de tweede route start aan de Bentelosestraat (nabij autobedrijf Nijland). Afgezien van de openbare zandwegen zijn de overige paden niet opengesteld voor ruiters.

Hondenlosloopgebied


In het algemeen geldt een aanlijngebod. Het landgoed Twickel heeft twee losloopgebieden voor honden: het "overpark" tegenover het kasteel en een bosgebied aan de Bornse kant van het landgoed. Ook op het landgoed Hof te Dieren is een hondenlosloopgebied; dit ligt tegen de bebouwde kom van Dieren.

Download kaartje hondenlosloopgebied tegenover kasteel

Download "Honden op Twickel"