Volg ons op Twitter:

Kasteeltuinen


Het kasteel wordt omringd door tuinen die de tuinhistorie sinds de renaissance tonen. Ten noorden van het kasteel ligt de formele tuin met oranjerie en de "rotstuin". Achter het kasteel vindt U een uitgestrekt park in Engelse landschapsstijl met spiegelvijvers, vele rododendrons, een wildbaan met een roedel damherten maar ook recente toevoegingen zoals een opengewerkte stalen brug en twee gouden rozenpriëlen. De parkaanleg is een schepping van generaties.

Zie afbeeldingen van de Tuinen in het Fotoboek.

Formele tuin met oranjerie


Naast het kasteel ligt een 'formele tuin' in de Franse neo-barokstijl met een aantal beelden in Jugendstil. De hierin gelegen oranjerie (1833) dient als winterverblijf voor tropische en subtropische planten waaronder eeuwenoude sinaasappelbomen. De collectie citrusbomen maakt vanwege zijn genetische waarde deel uit van de Nationale Plantencollectie. Stichting Twickel werkt hierin samen met Paleis Het Loo.

Rotstuin


Achter de oranjerie ligt de zogenaamde rotstuin. Deze bordertuin is ontworpen door de laatste eigenaresse van Twickel, Barones van Heeckeren van Wassenaer. Tot op hoge leeftijd heeft zij zelf veel in deze tuin gewerkt.

Moestuin


Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt.

Na 25 jaar van verval werd in 1993 begonnen met de restauratie van de moestuin met al haar karakteristieke elementen zoals de grote pronkkas ('Iron House'), het leifruit langs de muren, de rabarber gebleekt in potten en de sla onder de glazen cloches.

Zo functioneert de moestuin weer als 'gebruikstuin' voor het kasteel en nu ook voor bezoekers van Twickel. Met een grote groep vrijwilligers lukt het om de moestuin weer een levend cultuurmonument te laten zijn.

Zie afbeeldingen van de moestuin in het Fotoboek.

Bruidsfotografie op landgoed Twickel


Landgoed Twickel biedt een fraai decor voor uw bruidsfoto’s. U bent van harte welkom. Er gelden wel spelregels, rekening houdend met de omgeving en overige bezoekers.

Dat geldt zeker voor trouwfotografie in het kasteelpark; daarvoor heeft u een vergunning nodig, gelden voorwaarden en vergoeding €75,- en dient u ons drie weken van te voren een reservering per e-mail te sturen. Zie daartoe onze informatie bruidsfotografie kasteelpark Twickel.

Voor de hele buitenplaats geldt dat (trouw)auto’s dienen te worden geparkeerd op de centrale parkeerplaats, tegenover het Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel {entreegebouw kasteeltuinen}. Het is niet toegestaan om met een (trouw)auto verder de Twickelerlaan in te rijden om voor het kasteel foto’s te maken. Het kasteel wordt particulier bewoond en het is niet mogelijk om binnen foto’s te maken.
Het maken van foto’s van het kasteel en tuinen voor commerciële doeleinden is niet toegestaan.
Het vliegen en fotograferen met drones is op en om de buitenplaats (Twickelerlaan, park en kasteel) uitdrukkelijk verboden. Dit in verband met de veiligheid van bezoekers, de kwetsbaarheid van gebouwen en privacy van omwonenden.